Ga naar de inhoud
Innovatie

Zo helpt een slimme thuisbatterij je geld verdienen met zonnestroom

Een slimme thuisbatterij ontwikkeld in het noorden van Nederland waarmee bezitters van zonnepanelen in de toekomst niet alleen hun eigen stroom van het dak opslaan, maar ook geld kunnen verdienen op de elektriciteitsmarkt, dat is wat startup Charged heeft ontwikkeld met zijn Sessy thuisbatterij.

Geld besparen en verdienen

Om de kleine plug & play batterij op de markt te kunnen brengen is het bedrijf een crowdfundingactie gestart onder klanten. Als er voldoende Sessy’s zijn besteld, kan Charged de markt op. Bij de batterij hoort een slimme lezer die de uurprijzen van elektriciteit in de gaten houdt. Die laadt de batterij op bij gunstige of zelfs negatieve stroomprijzen en levert zoveel mogelijk zonnestroom aan het net als de prijzen hoog zijn. ,,Op die manier kun je met je zonnepanelen en een eigen batterij niet alleen geld besparen, maar ook geld gaan verdienen”, zegt directeur en medeoprichter Roeland Nagel van Charged.

Overal in de wereld schaffen bezitters van zonnepanelen een thuisbatterij aan om hun overtollige energie op te slaan voor de momenten dat de zon niet schijnt. Bijvoorbeeld van bekende merken als SolarEdge of Tesla. Accu’s hebben diverse voordelen. Ze zorgen ervoor dat consumenten hun eigen zonneenergie gebruiken, zodat het overbelaste elektriciteitsnet niet nog meer overbelast raakt. Door eigen stroom op te slaan voor later gebruik hoeven CO2-uitstotende kolencentrales niet te blijven draaien tijdens periodes dat er geen wind of zon is. Ook helpen batterijen al te grote wisselingen in spanningen op het net op te vangen.

Salderingsregeling

In Nederland is de markt voor thuisbatterijen echter nog niet zo ontwikkeld. Volgens de consumentenbond is de aanschaf van zo’n batterij nog niet rendabel vanwege de salderingsregeling. Die stelt dat consumenten hun overtollige zonne-energie mogen terugleveren aan het net en kunnen aftrekken van hun eigen stroomverbruik. Daar verdienen ze meer aan dan aan met het zelf opslaan van stroom.

En na de saldering?

Die salderingsregeling wordt echter vanaf 2025 afgebouwd . Dan mogen bezitters van zonnepanelen nog maar 64 procent van hun eigen stroomrekening aftrekken. In 2031 is dat nul en krijgen ze van hun energieleverancier alleen nog maar een redelijke prijs voor hun opgewekte stroom. Die prijs schommelt en het komt steeds vaker voor dat stroomprijzen negatief zijn op dagen dat er veel wind- en zonne-energie wordt opgewekt. Steeds meer consumenten sluiten een energiecontract af met dynamische prijzen , waarbij de prijs van elektriciteit per uur kan verschillen. Dan kunnen ze hun verbruik daar op afstemmen. Voor bezitters van zonnepanelen en een thuisbatterij biedt dat systeem mogelijkheden om geld te gaan verdienen met hun stroom. Daar wil Charged op inspelen. De slimme lezer van de Sessy schakelt de zonnepanelen zelfs af bij negatieve stroomprijzen, als de geleverde elektriciteit geld kost in plaats van opbrengt. Consumenten zonder zonnepanelen, maar met een dynamisch contract bij een duurzame stroomleverancier, kunnen de batterij ook aanschaffen en op die manier geld verdienen met groene stroom uit het stopcontact.

De thuisbatterij staat op doorbreken

Het bedrijf in de Achterhoek is opgericht door Roeland Nagel en Twan Vooijs, twee techneuten die een bijdrage willen leveren aan de energietransitie. ,, De thuisbatterij staat op doorbreken in Nederland. De markt wordt nu nog gedomineerd voor buitenlandse bedrijven, dus is een Nederlandse producent vrij bijzonder”, weet Nagel.

Hun Sessy heeft dezelfde voordelen als andere thuisbatterijen. Kopers verlagen hun stroomrekening door de batterij in te zetten op dure piekmomenten en worden minder afhankelijk van het net. Het deel van hun zonne-energie dat ze zelf gebruiken loopt door de Sessy op van 30 tot 50 procent naar 60 tot 80 procent. Bovendien is die batterij voor elke omvormer of PV-installatie te gebruiken. ,,Vaak werken batterijen van een bepaald merk alleen op de omvormer van hetzelfde merk. Wij streven naar een open ecosysteem. Daarom kan onze thuisbatterij op elke omvormer aangesloten worden, maar ook gaan communiceren met de laadpaal of apparatuur van derden”, aldus Nagel. Op den duur wil Charged een platform ontwikkelen, waarbij alle apparaten in huis via het internet op de slimme lezer worden aangesloten en zich aan- of afschakelen, afhankelijk van de opgewekte stroom en de elektriciteitsprijzen.

Nieuws
Solar Magazine; Project van de week | Whooper zonnepanelen klaar voor marktintroductie
In de rubriek Project van de week schenkt Solar Magazine aandacht aan een bijzonder zonne-energieproject. Deze week een uitstapje naar het innovatieproject Whooper resulterend in…
Bekijk het gehele artikel
Nieuws
Nieuwe uitstraling voor het SIEC
De website was al in het nieuw, maar nu is ook de het Solar Innovation and Experience Center zelf onder handen genomen. Vlak voor de…
Bekijk het gehele artikel
Nieuws
Project Zonnestroom op biocomposieten
Op het terrein van het Solar Innovation and Experience Center is een proef met het gebruik van zogenaamde biocomposieten als materiaal voor buitenopstellingen met zonnepanelen.…
Bekijk het gehele artikel

Kom je langs?