Ga naar de inhoud
Nieuws

Project Zonnestroom op biocomposieten

Op het terrein van het Solar Innovation and Experience Center is een proef met het gebruik van zogenaamde biocomposieten als materiaal voor buitenopstellingen met zonnepanelen. Biocomposieten bestaan uit plantaardige vezels die met een milieuvriendelijke hars tot planken, profielen en plaatmateriaal kunnen worden geperst.

Het project wordt uitgevoerd door het samenwerkingsverband Compose IT, dat gevestigd is in het gebouw van de NHL-Stenden hogeschool in Emmen. Leden van het samenw3erkingsverband zijn naast de NHL-Stenden hogeschool, Drenthe College, de Rijksuniversiteit Groningen, Fokker, Nedcam, Losan, Innodeen en het Noordelijk Innovatielab Circulaire Economie.

Tijdens de praktijkproef op het terrein van het Solar Innovation and Experience center wordt onderzocht in hoeverre de ontwikkelde biocomposiet geschikt is om stalen raamwerken voor zonneparken te vervangen. Het biocomposiet is lichter dan staal en er zijn geen schaarse grondstof voor nodig, omdat die door de landbouw worden geproduceerd.

De elektriciteit die tijdens de proef met de biocomposiet opstelling wordt opgewekt, wordt gebruikt door het Solar Innovation and Experience Center.

Meer informatie over Compose IT is te vinden via www.composeit.nl/